Мета дисципліни -  набуття теоретичних та практичних знань, вивчення особливостей спеціальних трансформаторів та реакторів, їх характеристик та призначення, вивчення особливостей та характеристик електричних машин для автоматичних пристроїв та спеціальних призначень.

Завдання дисципліни – ознайомити студентів з характеристиками і можливостями спеціальних електричних машин, що пред’являються до них, з основами теорій та методами розрахунку основних характеристик; навчити грамотно і обґрунтовано вибирати той чи інший елемент і використовувати його в сучасних автоматичних системах.

У результаті вивчення курсу електричних машин студент повинен
знати: фізичні процеси що протікають в спеціальних електричних машинах, основні характеристики, особливості пуску в хід, регулювання частоти обертання, техніко-економічні і енергетичні показники,…..надійності роботи, передові методи технології, в спец електро-машинобудуванні, сучасний стан і перспективи розвитку в Україні.
вміти: вибирати типи спец. електромашин для різних систем автоматики, аналізувати фізичні процеси що протікають в спец електромашинах на основі основних рівнянь, схем заміщень, електричних і векторних діаграм.